Лесна рецепта за щолен

Рецепта Щолен

Какво би била Коледа без Щолен? В Германия той присъства традиционно на коледната трапеза. Изключително вкусен и траен той добива популярност в цял свят. Искаме да Ви предложим една лесна класическа рецепта.

Необходими продукти:

Форма 31см., хартия за печене.

За тестото: 100мл прясно мляко, 375гр. брашно, 1 пакетче суха мая, 1 пакетче ванилова захар, 1 щипка сол, 2 яйца, 125гр. меко краве масло, 100гр. млени бадеми, 100 гр. портокалови корички, 100гр. лимонови корички, 375гр. стафиди.

За намазване и поръсване 125гр. масло и пудра захар.

Приготвяне:

Тесто: Затопляме млякото. Смесваме маята с брашното. Добавяме топлото мляко, захарта, ванилията, солта, яйцата и маслото и внимателно омесваме на ниска скорост, после на висока за 5 минути, докато получим гладко тесто. Покриваме тестото и го оставяме да втаса на топло място, докато видимо се увеличи.

Намазваме формата с олио, поставяме хартия за печене. Загряваме фурната на 2300 . Поръсваме тестото с малко брашно и леко смлените бадеми, портокалови и лимонови корички и стафиди. Навиваме 28 см. дълго руло, със завитата част надолу го оставяме да втаса още 20 минути на топло. Слагаме го да се пече. Намаляваме температурата на 1600. Пече се 60 минути, като последните 15 минути се изважда от формата. Намазва се докато е горещ и се поръсва с пудра захар.